Događaji:


 

Budva - Kultura

 

 

Budva je pored turizma i grad kulture.Kulturna dimenzija Budve uvek se preplitala kroz društveni život grada.

Pored istorije i kulture,duh Budve kroz vijekove prenosile su i mnoge znamenite ličnosti.Budva je rađala mnoge velikane kičice i pera.

Nesumnjivo najpoznatiji Budvanin,književnik i diplomata za koga se zna i van prostora Crne Gore,narodni tribun bio je Budvanin Stefan Mitrov LJubiša,XIX vijek.On je i za života proglašen za najboljeg pripovedača tog vremjena.Proslavio se sakupljajući i belježeći narodne običaje i događaje.

Iz novijeg vremena,iz perioda XX vijeka ističu se poznati i priznati javni i naučni radnici.Kao najznačajniji ističu se :braća Miroslav i Stevan Luketić.Dr.Miroslav Luketić je poznati istoričar i hroničar,a njegov brat Stevan bio je skulptor svjetskog glasa.

U Budvi su se rodili i žive slikari Slobodan Slovinić i Jovan Ivanović.

Kroz vijekove Budva je bila sinonim kulture,kreativnosti...

Tokom ljeta u Budvi borave mnoga najpoznatija imena iz oblasti kulture i umjetnosti.

Multimedijalne,književne,filmske,pozorišne i druge kulturne manifestacije celu Budvu pretvaraju u pozornicu bez konvencionalne granice između stvaralaca i publike.

Sem uobičajenih kulturnih događaja:muzičkih,filmskih,književnih i dječjih festivala,pozorišnih predstava,koncerata klasične,zabavne i etno muzike,izložbi slika,skulptura,pjesničkih vječeri,...neke manifestacije su prilagođene specifičnim prohtjevima svakog turiste-maskembali,fešte na plaži,ribarske fešte,fešte na moru...

Dva najpoznatija festivala koja se održavaju svake godine su :"GRAD TEATAR BUDVA" i muzički festival "MUSIC FESTIVAL BUDVA" .

 

"GRAD TEATAR BUDVA" - je višegodišnji internacionalni festival pozorišnog ,muzičkog ,književnog i likovnog stvaralaštva,poznat na prostorima bivše Jugoslavije i Evrope , a osnovan je s ciljem da poboljša turističku ponudu.Traje već 20.godina.

Organizuje se svakog ljeta na otvorenim scenama u Budvi ,od 1.jula do 20.avgusta.Ovaj festival svake godine dovodi u Budvu renomirane stvaraoce iz sve tri oblasti kulture.

 

Krajem juna je međunarodni muzički festival "PJESMA MEDITERANA" i održava se tri noći na trgu slikara ispred zidina Starog Grada.Pored takmičarskog dijela domaćih i stranih izvođača u revijalnom dijelu se predstavljaju svjetska poznata imena iz svjeta muzike i mode.

 

Osim velikog broja raznih likovnih izložbi,koncerata i drugog programa nudi se i manifestacija "BUDVANSKA NOĆ" u julu,"PETROVAČKA NOĆ" u avgustu,a pred kraj ljeta u oktobru ribarska fešta "DAN SIRUNA".

Takođe veliki je i broj zabavno - muzičkih sadržaja koji se organizuju u većini budvanskih hotela,motela ili restorana.

Značajno je navesti da je Budva poslednjih nekoliko godina domaćin i "VELIKOG KARNEVALA" u maju, "INTERNACIONALNOG FESTIVALA PLESA " u junu.

Zimi ispred zidina Starog Grada organizuje se "DOČEK NOVE GODINE " na otvorenom koji počinje 31.decembra , a završava 2.januara.

 

Među institucijama kulture najvažnije mjesto zauzimaju "muzeji,galerija i biblioteka Budva"

Organizuju se književne večeri i okrugli stolovi koji pokreću bitna kulturološka pitanja.Ustanova ,pored radnih jedinica sadrži i konzervatorsko-restauratorsku službu ,kao i službu preventivne zaštite spomeničkog fonda.

U okviru Spomen doma "Stefan Mitrov Ljubiša" organizuje tradicionalnu manifestaciju "LJUBIŠINI DANI" ( 27 - 28 .FEBRUAR ) , u okviru koje se svake četvrte godine održavaju simpozijumi sa međunarodnim učešćem,posvećeni životu i djelu ovog istaknutog pisca.

 

U Budvi je i sjedište "ZETA FILMA" , jedine filmske kuće u Crnoj Gori koja se bavi prometom i proizvodnjom filma.

 

Dvije bitne institucije su i "TV BUDVA" i "RADIO BUDVA".

 

 

 

 

svi popusti akcije crna gora montenegro


Akademija Oxford

Autentik.rs Popusti

Zdravstveni Turizam Srbije

Međunarodni festivalProdaja i servis računara


Ukupno 3848   Danas   36   Juče   750     
Sva prava zadržana - Agencija Autentik