Događaji:


 

O Astrologiji

 

Svoju renesansu astrologija je dostigla u srednjem veku. Tada počinje da postepeno opada njeno učenje, jer su astronomska proučavanja vremenom objasnila mnoge pojave na prirodan način u kojima su astrolozi unosili puno magije i misterije. Međutim, astrologija u začetku nije imala magije u takvim dimenzijama, čak nije imala ni pretenzije za tim, ali posto je u njenom razvoju prošla kroz helenizam - nekadašnju starogrčku kulturu, koja je bila prepuna raznih božanskih kultova, nije se ni moglo desiti da ne ponese sa sobom u Evropu obeležja božanstva.

Prvi astrolozi nastojali su da pronađu i utvrde odnos između ljudi i svega onoga sto ih okružuje. Tako je došlo da teorija o postanku sveta i njegovom egzistiranju. Iako te teorije nisu bile potpuno zasnovane na naućnoj osnovi, što nije bilo ni moguće, obzirom na vreme, one ipak predstavljaju začetak nauke astrologije i astronomije. Astrolozi su utvrdili sto i danas tvrde, da postoji uticaj nebeskih tela na zemlju, na sve sto je na njoj, pa naravno posebno na čoveka, kao najsavrsenije živo biće.

Tokom vremena fizičari su dokazali da je zemlja izložena u vasioni strujama i talasima koje šalju druga tela iz svemira. A to znaci da nebeska tela imaju i uticaj na Zemlju i živa bića u njoj. Moderni današnji astrolozi razvijaju svoju nauku na osnovu svih tih naučnih dostignuća. Poznato je da u Engleskoj postoje kosmobioliški instituti u kojima se naučnici bave i dalje astrologijom i astrobiologijom. Naučnici u ovom institutu se uglavnom bave ispitivanjem odnosa čoveka na ceo sistem svemira. Za razliku od prvih astroloskih shvatanja i učenja, današnje učenje uzima u obzir mnogo širi vidokrug. Naime kakav će čovek biti zavistan od njegovog vaspitanja, sredine u kojoj je odrastao, školske spreme pa onda prelaze na uticaj nebeskih tela. Ako se pouzdano zna da tela iz svemira preko svojih elektromagnetnih talasa imaju uticaj na zemlju, a nauka je dokazala da se zemlja nalazi u stalnom gravitacionom sistemu, zajedno sa drugim planetama i telima, onda se može tvrditi da sva tela imaju izvesnog uticaja i na čoveka, i to od trenutka njegovog rođenja do kraja života. Kao početak dejstva i uticaja uzima se datum i sat rođenja. Planete imaju svoj raspored u vasioni. One prolaze kroz kuće zodijaka. Ukoliko se nalazi u astrološkom znaku jednog čoveka, onda je u tom znaku vladala. Prema osobinama koje ima ta planeta i planeta koja je u satu, odnosno danu rođenja, stoje sa njom u zavisnosti, formiraju se dobre i loše osobine, skorašnje sklonosti i drugo za dotičnu osobu. Na temelju kosmobioloških proučavanja i uz pomoć psihologije urađen je i ovaj horoskop.

Kada se kaže da je neka osoba (žensko ili muško dete) rođeno u jednom od dvanaest astroloških znakova, onda se podrazumeva da je sunce u momentu rođenja, osobe o kojoj je reč bilo u tom znaku. Na primer, ako je osoba rođena u znaku ribe, sunce je bilo u znaku ribe. Obračunavanje horoskopa počinje sa znakom OVNA od 21. marta, jer je to vreme prolećne ravnodnevnice.

Postoji vise tipova, odnosno vrsta horoskopa, u zavisnosti od toga kojom granom ili disciplinom astrologije se bavimo. Astrologija, kao i svaka druga nauka, ima razlicite grane, odnosno discipline. Vecina teoreticara se slaze sa podelom astrologije na sledece discipline:

* natalna (bavi se analizom horoskopa odredjene osobe koji se izradjuje na osnovu preciznog casa rodjenja)


* mundana (bavi se analizom horoskopa odredjenih prirodnih pojava i promena na Zemlji)


* horarna (bavi se analizom horoskopa odredjenih dogadjaja koji donose promene manjoj ili vecoj grupi naroda)


* astromedicina (izucava i istrazuje razlicite bolesti ili slabosti kojima je odredjena osoba naklonjena, tj. disponirana)


* ezoterijska (analizira i tumaci horoskop koji se bazira na verovanju u karmu tj. reinkarnaciju)

 
Ukupno 1746   Danas   436   Juče   778     
Sva prava zadržana - Agencija Autentik