Događaji:


 

Vremeplov - 18.novembar

 

Danas je srijeda, 18. novembar 2009. godine. U svijetu se, na današnji datum, pored ostalog, dogodilo:

 

9. g.n.e. Rođen je rimski car Tit Flavije Vespazijan (Titus Flavius Vespasianus), osnivač dinastije Flavija. Tokom vladavine od 69. do smrti 79. pokorio je Galileju i zauzeo krajeve oko Jerusalima. U Rimu je podigao veličastvene građevine poput Koloseuma, Kapitola i Amfiteatra.

 

1477. Engleski štampar Vilijam Keksten izdao u Vestminsteru prvu knjigu štampanu u Engleskoj na engleskom jeziku "The Dictes and Sayings of the Philosophers".

 

1626. Papa Urban VIII osvještao je baziliku Svetog Petra u Rimu.

 

1786. Rođen je njemački kompozitor Karl Marija Fridrih Ernst fon Veber, tvorac njemačke romantične opere. Posebno je značajna njegova opera "Čarobni strijelac" kojom je prekinuo sa tradicijom italijanske opere i uveo romantizam u muzičko-scensku umjetnost.

 

1860. Rođen poljski državnik, pijanista i kompozitor, Ignac Jan Paderevski, profesor Konzervatorijuma u Varšavi. Od 1919. do 1921. bio je premijer i šef diplomatije a 1940. predsjednik Poljske (opera "Manra", "Poljska fantazija" za klavir i orkestar, jedna simfonija, klavirska djela, solo pjesme).

 

1903. SAD su s Panamom potpisale ugovor kojim su dobile neograničeno pravo korišćenja Panamskog kanala. Godine
1979. postignut je sporazum da Panama dobije potpuni suverenitet nad kanalom 31. decembra 1999.

1910. U Meksiku je izbila seljačka revolucija čije su vođe bili Pančo Vilja i Emilio Zapata. Tokom revolucije koja je trajala do 1917. poginulo je više od milion ljudi.

 

1922. Umro je francuski pisac Marsel Prust. Njegov književni postupak u ciklusu romana "U potrazi za izgubljenim vremenom" (1913), i na planu sadržaja i na planu forme, zaokuplja pažnju književnih kritičara i istoričara tokom čitavog 20. vijeka. Smatra se da je, uz Kafku i Džojsa, Prustovo djelo presudno uticalo na razvoj modernog romana u prošlom vijeku.

 

1928. U filmu "Parobrod Vili" prikazanom u Njujorku prvi put se pojavio Miki Maus, popularni junak crtanih filmova Volta Diznija.

 

1936. Njemačka i Italija su priznale vladu generala Fransiska Franka u Španiji.

 

1945. Na prvim izborima u Bugarskoj poslije Drugog svjetskog rata, koje je opozicija bojkotovala, pobijedio je Otečestveni front predvođen komunistima.

 

1969. Modul američkog vasionskog broda "Apolo 12" s astronautima Čarlsom Konradom i Alenom Binom spustio se na Mjesec. Bio je to drugi svemirski brod koji je dotakao mjesečevo tlo.

 

1978. U Džonstaunu u Gijani 914 Amerikanaca pripadnika sekte "Hram naroda" izvršilo je kolektivno samoubistvo. Oni su zajedno sa svojim vođom Džimom Džonsom popili cijanid izmiješan sa voćnim sokom. Članovi sekte koji su odbili da ispiju otrov su ubijeni.

 

1991. Umro je čehoslovački državnik slovačkog porijekla Gustav Husak, predsjednik Čehoslovačke od 1975. Na čelo Komunističke partije došao je poslije vojne intervencije Varšavskog pakta 1968, zamijenivši Aleksandera Dubčeka. Pod pritiskom javnosti 1989. je podnio ostavku.

 

1991. Nakon 86 dana opsade pripadnici Jugoslovenske narodne armije ušli su u razrušeni Vukovar. U borbama sa hrvatskim snagama poginulo je više hiljada ljudi, među kojima veliki broj civila. Od 45.000 stanovnika, oko 10.000, koliko je ostalo u gradu, izašlo je iz podruma u kojima su proveli gotovo tri mjeseca.

 

1993. Lideri Južne Afrike, crnci i bijelci, odobrili su ustav kojim je označen kraj politike aparthejda u toj zemlji.

 

1999. Na samitu OEBS-a u Istanbulu usvojena je Povelja o evropskoj bezbjednosti kojom se sukobi unutar država smatraju legitimnim predmetom brige međunarodne zajednice.

 

2001. Nakon petogodišnje zabrane, tokom talibanske vlasti u Avganistanu, televizija Kabul je počela da emituje program.

 

2002. Umro američki glumac Džejms Koburn koji je najzapaženije uloge ostvario u filmovima "Naš čovjek Flint" i "Sedam veličanstvenih".

 

2003. Haški tribunal objelodanio je optuznicu protiv bivšeg lidera samoproklamovane Republike Srpske Krajine (Hrvatska) Milana Babića za zločine protiv čovječnosti nad hrvatskim civilima 1991-92. godine. Babić je priznao krivicu i 29. juna 2004. osuđen na 13 godina zatvora.

 

2003. U Beogradu je održana posljednja sednica koalicije Demokratske opozicije Srbije (DOS), koji je prestao da postoji nakon raspisivanja parlamentarnih izbora za 28. decembar te godine. DOS je došao na vlast u Srbiji nakon pobjede na izborima 2000. kada je poražen bivši režim koji je oličavao haški optuženik Slobodan Milošević.

 

2004. Češki predsednik Vaclav Klaus potpisao je zakon kojim se nakon 140 godina ukida vojni rok, a od januara 2005. uvodi potpuno profesionalna vojska.

 

2007. Na parlamentarnim izborima na Kosovu je pobijedila Demokratska partija Kosova Hašima Tačija.

 

svi popusti akcije crna gora montenegro


Akademija Oxford

Autentik.rs Popusti

Zdravstveni Turizam Srbije

Međunarodni festivalProdaja i servis računara


Ukupno 4304   Danas   492   Juče   750     
Sva prava zadržana - Agencija Autentik