Događaji:


 

Vremeplov - 18.oktobar

 

U Crnoj Gori i vezano za Crnu Goru, na današnji dan dogodilo se, pored ostalog, sljedeće:

 

1713. Na Korčuli je umro Tripo Kokolja, barokni slikar. Rođen je u Perastu 1661. godine u porodici koja je u 16. v. iz Nikšića preselila u Boku. Slikarstvo je učio u Veneciji, a svojim djelima dostigao je vrhunac baroka u Boki Kotorskoj i Južnom Jadranu. Poznat je po oslikavanju Gospe od Škrpjela na ostrvu ispod Perasta. U palači svojih mecena Zmajevića u Perastu uradio je freske koje nijesu sačuvane. Oslikao je i pjevalište dominikanske crkve na Braču i neke svece na Korčuli.

 

1798. Na opštecrnogorskom zboru u manastiru Stanjevići izglasan je prvi crnogorski zakonik - Zakonik opšči crnogorski i brdski, poznat kao Zakonik Petra I. Imao je 16 članova, a prethodila je Stega (zakletva) Petra Prvog koja je obavezivala Crnogorce da brane domovinu. Istog dana izabrano je i Praviteljstvo suda crnogorskog i brdskog - Kuluk. Kao prvi crnogorski organ vlasti objedinjavao je sudsku i upravnu vlast.


1891. Završena je izgradnja 10 kilometara dugog cetinjskog vodovoda, prvog u Crnoj Gori. Radove je finansirala knjeginja Milica, druga kćerka knjaza Nikole koja se 1889. g. udala za velikog kneza Petra Romanova. Vodomaterijal nabavljen je u Trstu, a objekat je projektovao slovenački hidrolog inženjer Štirlic.


1918. Rođen na Cetinju Mario Maskareli, slikar i grafičar. Preminuo u Risnu 2. avgusta 1966. godine.

1991. Na sastanku u Hagu, na kom je razmatrana situacija u SFRJ, utvrđen je predlog kojim je bilo predviđeno da sve republike tadašnje Jugoslavije budu priznate kao nove države. Momir Bulatović, tadašnji predsjednik Crne Gore, izjasnio se za nezavisnost Crne Gore.

2006. Evropska komisija i Savjet Evropske unije dali su agreman Slavici Milačić za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora, prvog šefa Misije Crne Gore u EU.

2007. Saopšteno da je turistička sezona bila najuspješnija u posljednjih 20 godina. Crnu Goru posjetilo milion i sto hiljada turista, registrovano je blizu sedam miliona noćenja. Ostvaren 39,6 odsto veći prihod nego godinu ranije.

U svijetu se, pored ostalog, dogodilo:

 

1405. Rođen Enea Silvio Pikolomini, papa Pije II od 1458, koji je pokušao da ujedini Evropu u krstaški pohod protiv Turske. Njegovi istorijski spisi sadrže vrijedne podatke o evropskim narodima, uključujući južnoslovenske narode.

 

1685. Francuski kralj Luj XIV poništio Nantski edikt i time lišio protestante vjerskih i građanskih sloboda koje im je 1598. garantovao kralj Anri IV. Oko 200.000 protestanata, uglavnom intelektualaca, potom je emigriralo u susjedne zemlje.

 

1697. Rođen italijanski slikar Đovani Antonio Kanal, poznat kao Kanaleto, čuveni majstor venecijanskih pejsaža.

 

1860. Britanske trupe tokom Opijumskog rata do temelja spalile Juanmingjuan, ljetnju carsku palatu u Pekingu.

 

1867. SAD formalno preuzele suverenitet nad Aljaskom, koju su 30. marta 1867. kupile od Rusije za 7,2 miliona dolara.

 

1893. Umro francuski kompozitor Šarl Guno, koji se proslavio operama "Faust" i "Romeo i Julija" i obradom Bahovog Prvog preludijuma "Meditacije" ili "Ave Marija".

 

1922. Osnovana Britanska radio kompanija, BBC.

 

1925, Rođena grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina XX vijeka u borbi protiv vojne hunte, potom ministar kulture u vladi grčkih socijalista.

 

1926. Rođen Čak Beri, američki kompozitor i pjevač, začetnik rokenrola.

 

1931. Umro američki pronalazač Tomas Alva Edison. Patentirao preko 1.000 izuma, među kojima su elektirčna sijalica sa ugljenim vlaknom, fonograf, mikrofon, kinetoskop. U njegovoj čuvenoj laboratoriji u Menlo Parku, blizu Njujorka, 1884. radio i Nikola Tesla.

1956. Rođena Martina Navratilova, jedna od najboljih teniserki svih vremena. Nastupala je za Čehoslovačku (gdje je rođena) a potom i za SAD. U svojoj karijeri osvojila je 18 pojedinačnih Grend Slem naslova i još 41 Grend Slem naslova u parovima. Turnir u Vimbldonu osvojila je čak 9 puta.

 

1967. Sovjetski vasionski brod "Venera 4" ušao u atmosferu Venere kao prva letjelica u istoriji astronautike i emitovao podatke na Zemlju. Kontakt izgubljen kada je brod bio na 27 kilometara iznad površine Venere.

 

1989. Pod pritiskom masovnih demonstracija generalni sekretar Jedinstvene socijalističke partije Istočne Njemačke Erih Honeker podnio ostavku, za novog šefa partije izabran Egon Krenc, ali su antivladine demonstracije nastavljene.

 

1991. Na drugom plenarnom zasijedanju Konferencije o Jugoslaviji u Hagu predsjednik Srbije Slobodan Milošević, odbio prijedlog Deklaracije o Jugoslaviji kojom je bilo predviđeno da bivše federalne jedinice postanu suverene i nezavisne međunarodno priznate republike. Milošević kasnije odbio sve ostale verzije "Sporazuma za opšte rješenje krize" u SFRJ koje su nudili međunarodni posrednici.

 

1998. Tajvanski izaslanik Ku Čen Fu, na kraju šestodnevne posjete Kini, razgovarao s kineskim predsjednikom Đangom Ceminom, što je bio prvi susret na najvišem nivou dvije strane od 1949.

 

1998. Najmanje 700 ljudi poginulo u eksploziji naftovoda na jugu Nigerije.

 

2001. Četiri sljedbenika Osame bin Ladena, vođe Al Kaide, osuđena u Njujorku na doživotnu robiju bez prava žalbe, zbog bombaških napada na ambasade SAD u Africi 1998.

 

svi popusti akcije crna gora montenegro


Akademija Oxford

Autentik.rs Popusti

Zdravstveni Turizam Srbije

Međunarodni festivalProdaja i servis računara


Ukupno 4290   Danas   478   Juče   750     
Sva prava zadržana - Agencija Autentik