Događaji:


 

Vremeplov - 18.septembar

 

U Crnoj Gori i vezano za Crnu Goru, na današnji dan se dogodilo, pored ostalog:

 

1869. Na Cetinju svečano otvorena Bogoslovija, tada jedina srednja škola u Crnoj Gori. Prvi rektor bio je Vojvođanin Milan Kostić. Osnovana je još 1863., kao skraćeni kurs, ali je već nakon godinu dana, zbog pomanjkanja finansijskih sredstava, prestala da radi. Novoosnovana Bogoslovija bila je internatskog tipa, a najbolji njeni učenici bili su državni pitomci.

 

1899. U Ljubljani rođen Ivan Rakovec, geolog i paleontolog, redovni profesor Ljubljanskog univerziteta. Pored izučavanja slovenačke teritorije, bavio se i faunom paleolitskih nalazišta na području Crne Gore, naročito područja Crvene stijene, arheološkog nalazišta nadomak Petrovića - crnogorska granica prema Hercegovini.

 

1944. Oslobođen Nikšić, kada su borci Šeste crnogorske udarne brigade, Druge dalmatinske i Brigade narodne odbrane, gradu donijeli slobodu protjeravši fašističke okupatore. 11 hiljada Nikšićana učestvovalo je u NOR-u, 2.092 borca i 1.450 žrtava fašističkog terora poginulo i ubijeno, a grad pod Trebjesom dao je 501 nosioca Partizanske spomenice i 48 narodnih heroja.
Stari grad Onogošt, nastao u IV vijeku kao rimsko vojno utvrđenje na raskrsnici važnih putnih pravaca koji su povezivali uže teritorije i susjedne oblasti, dobro situiran na prirodnom stjenovitom humku u polju izmedju Studenačkih glavica i Trebjese, živio je kroz tri velika perioda ljudske civilizacije. Kroz vjekove biva rušen, obnavljan i dograđivan, mijenjajući izgled i gospodare, svjedočeći o krupnim društvenim i istorijskim kretanjima i promjenama vremena u kojima je opstajao i kao rimski kastrum, i kao objekat u sistemu odbrane čitave oblasti u srednjem vijeku, kao centar Župe u vrijeme procvata srpskih država i, napokon, kao utvrđeni turski grad. Od svog nastanka gotski Anagastum i srednjovjekovni Onogošt bio je aktivna tvrđava sve do odlaska posljednjh osvajača.
Zidovi grada vremenom postaju tijesni za sve one koji su u njemu tražili utočiste, pa se počinje sa gradnjom ispod gradskih zidina i spontano nastaju prva naselja u polju - začeci današnjeg grada. Zato se postanak i razvoj grada moraju vezati za staru gradsku tvrđavu i pored činjenice da je, još mnogo prije njenog nastanka, negdje u nikšićkom polju postojala rimska naseobina Anderba, koja je netragom nestala i o čijoj lokaciji nema neposrednih izvora.

Oslobođenje od Turaka 1877.godine dovodi nove naseljenike, daje nove impulse. Želja za novim gradom pored "stare i trule" turske kasabe ostvarena je izradom prvog regulacionog plana 1883.godine.
Plan je po nalogu kralja Nikole izradio inženjer Josip Slade.

 

 

U svijetu se, pored ostalog, dogodilo:

 

 

1502. Španski moreplovac italijanskog porekla Kristofer Kolumbo stigao je u Kostariku na svom četvrtom i posljednjem putovanju u Novi svijet.

 

 

1636. Osnovan jedan od najstarijih američkih Univerziteta, Harvard, koji posjeduje jednu od 5 megabiblioteka u svijetu, sa preko 15 miliona primjeraka.

 

 

1709. Rođen je engleski pisac i leksikograf Semjuel Džonson, autor prvog modernog rječnika engleskog jezika (A Dictionary of the English Language) koji je objavljen 1755, a potom bio temelj engleske književnosti više od jednog veka (poema "Taština ljudskih želja", tragedija "Irena", satira "London").

 

1759. Francuzi su poslije vojnog poraza morali da prepuste Englezima provinciju Kvebek u Kanadi, a u posljednjoj bici su poginula oba komandanta - engleski Džejms Volf i francuski Luj Monkalm.

 

1810. U Čileu je počeo ustanak protiv španske kolonijalne vlasti pod vođstvom Bernarda O'Iginsa, kasnije predsjednika Čilea (1817-23).

 

1819. Rođen je francuski fizičar Leon Fuko, koji je ogledom s klatnom (Fukoovo klatno) dokazao rotaciju Zemlje. Pronašao je žiroskop, usavršio teleskop i otkrio vrtložno-vihorne struje u metalnim masama (Fukoove struje).

 

1822. Francuski egiptolog Žan Fransoa Šanpolion dešifrovao je egipatsko pismo (hijeroglife).

 

1851. Izašao je prvi broj modernog rječnika engleskog jezika (A Dictionary of the English Language) koji je objavljen 1755, a potom bio temelj engleske književnosti više od jednog vijeka (poema "Taština ljudskih želja", tragedija"Irena", satira "London").

 

 

1905. Rođena čuvena američka glumica švedskog porijekla, Greta Garbo, koja nikada nije dobila nagradu ni za jedan film.

 

1968. Rođen hrvatski košarkaš, nekadašnji jugoslovenski reprezentativac Toni Kukoč.

 

1970. U Londonu umro Džimi Hendriks, čuveni rok gitarista.

 

1982. U masakru koji je, uz podršku izraelske vojske, počinila libanska hrišćanska milicija u palestinskim izbegličkim logorima Sabra i Šatila u Bejrutu, ubijeno je najmanje 800 ljudi. To je bila odmazda za atentat izvršen četiri dana ranije, u kojem je ubijen predsjednik Libana Bešir Džemajel.

 

1984. Džo Kitinger završio solo let balonom preko Atlantika.

 

1988. Tokom antivladinih demonstracija, u kojima je ubijeno hiljade ljudi, vojna hunta je oborila vladu predsednika Burme Maunga Maunga.

 

1989. Nakon 22 godine prekida, Izrael i Mađarska su obnovili diplomatske odnose.

 

1989. Indijska vlada odlučila je da obustavi vojne operacije protiv Tamilskih tigrova i da do kraja godine povuče trupe iz Šri Lanke.

 

2001. Okružni sud u Beogradu saopštio je da je iz masovne grobnice u Batajnici kod Beograda iskopano najmanje 269 tijela za koja se sumnja da su posmrtni ostaci kosovskih Albanaca ubijenih i poginulih za vrijeme rata na Kosovu 1999

 

svi popusti akcije crna gora montenegro


Akademija Oxford

Autentik.rs Popusti

Zdravstveni Turizam Srbije

Međunarodni festivalProdaja i servis računara


Ukupno 4316   Danas   504   Juče   750     
Sva prava zadržana - Agencija Autentik