Događaji:


 

Vremeplov - 19.novembar

 

U Crnoj Gori i vezano za Crnu Goru, na današnji datum se, pored ostalog, dogodilo:

 

1920. Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne patrijaršije donio je odluku "da se prah vladike Rada Petrovića povrati na Lovćen, ali da se prethodno porušena kapela i grobnica poprave i da se izabere Odbor crkvenih i građanskih predstavnika, koji će završiti ove obaveze. Kapelu je oštetio austrougarski okupator, a na njenim temeljima izgrađena je nova u koju je vladika Petar II Petrović ponovo sahranjen 21. septembra naredne 1921. godine.

 

1961. U Titogradu je umro Živojin Tomić, pjevač tenor i muzički pedagog. Rođen je u Kladovu 1896. g. pjevanje je učio u Beču i Odesi. Od 1945. radio je kao koncertni pjevač, redaktor programa Radio Titograda, scenski stvaralac i lokalni pedagog. Njegov tenor obilježio je brojne operske predstave.

 

2008. U Podgorici označen početak rada Američke privredne komore. Ona će biti snažan podstrek američkim kompanijama da dođu u Crnu Goru, kazao je američki ambasador Roderik Mur, dodajući da će ona biti prekretnica u američko-crnogorskim poslovnim odnosima.

 

U svijetu se, na današnji datum, pored ostalog, dogodilo:

 

1493. Kristofor Kolumbo otkrio je Portoriko na svom drugom putovanju.

 

1711. Rođen je Mihail Lomonosov, koji je dao doprinos literaturi, obrazovanju, fizici, astronomiji, hemiji i geologiji. Osnivač Ruskog državnog Univerziteta koji je 1755. po njemu dobio ime. Umro je 15. aprila 1765. godine.

 

1805. Rođen je Ferdinan d Leseps, francuski diplomata i glavni inženjer u građevinskom poduhvatu izgradnje Sueckog kanala (umro je 1894. godine).

 

1816. Osnovan je univerzitet u Varšavi, Poljska.

1828. Umro je Franc Šubert, austrijski kompozitor i jedan od najznačajnijih predstavnika muzičkog romantizma, svakako najistaknutiji kompozitor lida. Komponovao je nekoliko stotina solo pjesama, među kojima su i ciklusi "Lijepa mlinarica", "Zimsko putovanje", "Labudova pjesma", zatim opere, operete, scensku muziku za "Rozamundu", simfonije, najpoznatija je "Nedovršena u H-molu".

 

1863. Američki predsjednik Abraham Linkoln , je oržao čuveni 'Getisburški govor' po okončanju Američkog građanskog rata.

 

1883. Umro je Viliam Simens, njemački elektro inženjer, osnivač firme Simens (rođen 1823. godine).

 

1888. Rođen je Hoze Raul Kapablanka, slavni kubanski šahovski velemajstor (umro 1942. godine).

 

1893. Novine 'New York World' su, prvi put u istoriji dnevne štampe, objavile dodatak u boji.

 

1917. Rođena Indira Gandi, indijska političarka, ćerka Džavaharlala Nehrua. 1947. učestvovala u pokretu za nezavisnost Indije pod vođstvom Mahatme Gandija. Od 1959. do 1960. bila je predsjednica Sveindijske kongresne stranke. Bila ministar informacija u vladi B. Šastrija, a poslije njegove smrti 1966, izabrana je za predsjednicu vlade Indijske unije.

 

1938. Rođen Robert Tarner, američki medijski magnat, osnivač globalne TV mreže CNN.

 

1942. Rođen čuveni američki modni kreator Kelvin Klajn.

 

1946. Avganistan, Island i Švedska primljeni u članstvo Ujedinjenih Nacija.

 

1949. Princ Renije krunisan u Monaku.

 

1963. Rođena Džodi Foster, holivudska filmska glumica i dobitnica nagrade 'Oskar'.

 

1969. Pele postigao svoj 1000. gol na fudbalskoj utakmici na Marakani u Rio de Ženeiru. Jedan od najvećih svjetskih fudbalera, Pele rođen 1940. godine u Brazilu kao Edson Arantes do Nascimento. Sa samo 17 godina odveo nacionalnu reprezentaciju do pobjede na Svjetskom prvenstvu, postigavši dva gola u finalnoj utakmici protiv Švedske. Prvog oktobra 1977. odigrao je posljednju utakmicu, i to protiv svog starog tima "Santos". U toku svoje duge karijere Pele je postigao 1282 gola u 1363 utakmice.

 

1977. Egipatski predsjednik Anvar El Sadat posjetio je Jerusalim. Bio je to prvi arapski lider koji je javno posjetio neprijateljsku državu Izrael, i to lider najveće arapske države što je tada ulivalo nadu da će rješenje bliskoistočne krize dobiti nove impulse.

 

1985. Američki predsjednik Ronald Regan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov sastali se prvi put.

 

1986. Umro hrvatski glumac Karlo Bulić, zapamćen po ulozi dotura Luiđija u kultnoj TV seriji Naše malo misto.

 

1998. Platno slikara Vinseta Van Goga pod nazivom 'Portret slikara bez brade', prodato na aukciji za rekordnih 71.5 miliona američkih dolara.

 

1998. Počelo je saslušavanje svjedoka u aferi Levinski: američki predsjednik Bil Klinton i ostali su pred članovima parlamentarnog komiteta dali izjave o predsjednikovoj seks-aferi sa Monikom Levinski.

 

1999. Narodna republika Kina lansirala svoju prvu vasionsku letjelicu pod nazivom Šenžu 1.

 

svi popusti akcije crna gora montenegro


Akademija Oxford

Autentik.rs Popusti

Zdravstveni Turizam Srbije

Međunarodni festivalProdaja i servis računara


Ukupno 4362   Danas   550   Juče   750     
Sva prava zadržana - Agencija Autentik