Događaji:


 

Vremeplov - 23.novembar

 

U Crnoj Gori i vezano za Crnu Goru, na današnji datum se, pored ostalog, dogodilo:


1879. U Baru je osnovana Lučka kapetanija. Imala je zadatak da se stara o bezbjednosti plovidbe na Crnogorskom primorju i na Skadarskom jezeru. Prioritetan zadatak bio joj je stvaranje uslova za pristajanje brodova i obnavljanje svetionika na Volujici.


2000. Asocijacija brokera Crne Gore potpisala je ugovor o saradnji sa Asocijacijom evropskih finansijskih tržišta AEFC, kojim je predviđeno uključivanje Crne Gore u projekat E baze, kojim će se kreirati panevropsko tržište finansiranja malih i srednjih preduzeća.

 

2005. Zbog obilnih snježnih padavina putevi Podgorica-Bar preko Paštrovačke gore nije prohodan. Put Podgorica-Cetinje-Budva, koji je bio zatvoren zbog snijega, otvoren je oko 19 sati za sve kategorije vozila.

 

U svijetu se, na današnji datum, pored ostalog, dogodilo:


912. Rođen Oton I Veliki, njemački kralj i car Svetog rimskog carstva.

 


1221. Rođen Alfonso X Učeni (el Sabio), kralj Kastilje i Leona (1252-82), utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i književnosti, pobornik vjerske tolerancije. Pokrenuo je pisanje španske istorije i astroloških dela, a njegovom zaslugom prevedeni su Biblija, Talmud i Kuran.


1531. Mirom u Kapelu završen je drugi građanski rat u Švajcarskoj i romokatoličke oblasti su priznate kao dio Švajcarske Konfederacije.

 


1831. Dvodnevni štrajk lionskih tkača prerastao u organizovani ustanak lionskih radnika. Ustanici zauzeli ključne punktove u Lionu i uspostavili privremenu vladu. Njihovi zahtjevi za povećanje nadnica nijesu prihvaćeni, a vojska početkom decembra ugušila ustanak.

 


1855. U Senti rođen Stevan Sremac, najizrazitiji predstavnik srpske humorističke proze i jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma.

 


1859. Rođen u Njujorku Bili Kid, pravo ime Henri Makarti. Bio legendarni američki revolveraš i pljačkaš sa Divljeg zapada.

 


1883. Rođen meksički slikar Hose Klemente Orosko, osnivač novog meksičkog likovnog izraza koji je prekinuo s evropskom tradicijom i našao inspiraciju u autohtonoj umjetnosti predkonkvistadorskog doba. Smatra se najvećim slikarom murala u 20. vijeku.

 

1889. U Pale rojal salonu u San Francisku postavljen prvi džuboks.

 


1932. Spajanjem dva kraljevstva - Nejd i Hejaz, formirana je Kraljevina Saudijska Arabija sa kraljem Abdul Azir ibn Saudom.1933. Rođen poljski kompozitor Kžištof Penderecki, najmarkantnija ličnost poljske avangardne muzike u drugoj polovini XX vijeka ("Emanacije", "Tužbalica za žrtve Hirošime", "Muka po Luki", opere - "Đavo iz Ludena", "Kralj Ibi").

 


1961. Dominikanska Republika je promijenila naziv glavnog grada Siudad Truhiljo u Santo Domingo.

 


1971. Kina je postala stalna članica Savjeta bezbjednosti UN.

 


1976. Umro francuski pisac i političar Andre Malro, učesnik Kineske revolucije, Španskog građanskog rata, jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu, član Francuske akademije, De Golov ministar kulture.

 

1980. U zemljotresu koji je pogodio grad Eboli u južnoj Italiji poginulo je 2.735 ljudi, a ranjeno je najmanje 7.500.

 


1983. SSSR je napustio razgovore o ograničenju naoružanja u Ženevi u znak protesta zbog razmještanja američkih krstarećih raketa u Evropi.

 


1989. Oko 300.000 ljudi okupilo se na centralnom trgu Vaclavske namjesti u Pragu zahtijevajući demokratske reforme u Čehoslovčkoj.


1995. Umro je francuski filmski režiser Luj Mal, jedan od najznačajnijih predstavnika francuskog "novog talasa" ("Ljubavnici", "Lift za gubilište", "Zaza u Metrou", "Privatan život").


1996. Otet etiopski avion „boing 767" sa 163 putnika i 12 članova posade pao u more blizu Komorskih ostrva pošto je ostao bez goriva. U nesreći poginulo 125 osoba.

 


1999. Predsjednik SAD Bil Klinton stigao je na Kosovo gdje je posjetio američku vojnu bazu "Bondstil" kod Uroševca i razgovarao sa predstavnicima Srba i kosovskih Albanaca. Američki predsjednik je zatražio od Albanaca da "oproste Srbima" i poručio im da je "vrijeme za borbu prošlo".

 


2001. Tribunal u Hagu podigao je treću i najtežu optužnicu protiv bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića za genocid u Bosni i Hercegovini. Milošević je ranije optužen za zločine na Kosovu i Hrvatskoj.

 


2002. Novi premijer Pakistana Mir Zafarula Kan Džamali položio je zakletvu, čime je formalno označen povratak civilne vlasti poslije trogodišnje vojne diktature.

 


2003. Na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj pobijedila HDZ Iva Sanadera, sljedeća po broju glasova SDP Ivice Račana, ni jedna sama nije mogla formirati Vladu.


2003. Pod pritiskom demonstranata i opozicije dugogodišnji predsjednik Gruzije Eduard Ševardnadze podnio je ostavku zbog falsifikovanja izbornih rezultata. Za predsjednika Gruzije je 15. januara 2004. izabran lider gruzijskog "Nacionalnog pokreta" Mihail Sakašvili.

 

2007. Države članice Komonvelta suspendovale Pakistan iz te zajednice pošto Pervez Mušaraf nije ukinuo vanredno stanje ni poslije isteka postavljenog roka.

 

svi popusti akcije crna gora montenegro


Akademija Oxford

Autentik.rs Popusti

Zdravstveni Turizam Srbije

Međunarodni festivalProdaja i servis računara


Ukupno 4312   Danas   500   Juče   750     
Sva prava zadržana - Agencija Autentik