Događaji:


 

Vremeplov - 23.oktobar

 

U Crnoj Gori i vezano za Crnu Goru, na današnji dan dogodilo se, pored ostalog, sljedeće:

 

 

1944. Prebacujući se preko Dunava u tek oslobođeni Beograd, u II svjetskom ratu, poginuo Ivan Milutinović, jedan od vođa Narodnooslobodilačkog rata i funkcioner Komunističke partije Jugoslavije. Ivan Milutinović (Cerovice kod Podgorice, 27. septembra 1901. - Beograd, 23. oktobra 1944.), crnogorski komunistički političar i vojskovođa. Sahranjen je u Grobnici narodnih heroja na Kalemegdanu, zajedno sa Mošom Pijade, Ivom Lolom Ribarom i Đurom Đakovićem. Za narodnog heroja proglašen je 6. maja 1945. godine. Grad Berane u Crnoj Gori je po njemu, 1949. godine, dobio ime Ivangrad, a 1992. je vraćeno prethodno ime.

 

2008. JP Aerodromi Crne Gore evidentirali su milionitog putnika u ovoj godini. Milioniti putnik u prošloj godini evidentiran je 12. decembra, što je skoro dva mjeseca kasnije nego u ovoj godini, saopšteno je iz ovog preduzeća.

 

2008. Crna Gora danas je ispunila važnu međunarodnu obavezu, koju je preuzela učlanjenjem u Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi i formalno potvrdila svoju posvećenost jačanju dobrosusjedskih odnosa u regionu. Ovo je kazao crnogorski premijer Milo Đukanović, nakon što je u Bukureštu potpisao Povelju o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti, bezbjednosti i saradnji u Jugoistočnoj Evropi. Premijeri Moldavije, koja predsjedava Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi i Rumunije, Zinaida Grečani i Kalin Popesku Taričeanu, pozdravili su potpisivanje Povelje od Crne Gore i iskazali uvjerenje da će naša država dati puni doprinos ovoj, najvažnijoj regionalnoj inicijativi.

 

U svijetu se, pored ostalog, dogodilo:

 

42. p.n.e. Marko Junije Brut, jedan od vođa zavjere u kojoj je 44. ubijen Julije Cezar, izvršio samoubistvo. Brut se ubio poslije poraza koji su republikanskoj vojsci u bici kod Filipa nanijele snage Marka Antonija i Oktavijana.

 

1596. Turska vojska sultana Muhameda III kod Erlaua, u Mađarskoj, porazila austrijske trupe nadvojvode Maksimilijana.

 

1817. Rođen francuski leksikograf i enciklopedista Pjer Atanaz Larus, izdavač "Velikog svjetskog rječnika XIX vijeka" u 17 tomova. Izdavačka kuća Larus poslije njegove smrti 1875. nastavila izdavanje enciklopedijskih rječnika.

 

1872. Umro Teofil Gotje, predstavnik francuskog književnog romantizma, teoretičar Larpurlartizma (umjetnost radi umjetnosti)

 

1917. Snage SAD ušle u prve borbe u I svjetskom ratu, kod Linevila u Francuskoj.

 

1917. Na sjednici Centralnog komiteta ruske Socijalističke radničke partije boljševika doneta odluka o podizanju oružanog ustanka. U pripremama i izvođenju Oktobarske revolucije od tada neposredno učestvuje Vladimir Iljič Uljanov Lenjin.

 

1940. Rođen brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento Pele. Često se smatra najboljim igračem u istoriji fudbala.

 

1942. Britanska VIII armija generala Bernarda Montgomerija počela ofanzivu protiv njemačkih snaga pod komandom Ervina Romela, u egipatskoj pustinji, kod mjesta El Alamejn. Jedna od najznačajnijih bitaka u II svjetskom ratu okončana 12 dana kasnije pobjedom Britanaca, uslijedilo iskrcavanje saveznika na tlo sjeverne Afrike.

 

1944. Sovjetska Crvena armija ušla, u II svjetskom ratu, u Mađarsku.

 

1944. U filipinskom zalivu Lejte počela jedna od najvećih pomorsko-vazdušnih bitaka u II svjetskom ratu. U bici učestvovala gotovo cijela japanska flota i tri četvrtine flote SAD. Japanci poraženi 25. oktobra.

 

1956. Uličnim demonstracijama studenata i radnika u Mađarskoj počela antikomunistička pobuna, koju su sovjetske trupe ugušile u krvi 4. novembra 1956.

 

1961. Bivšem generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Šveđaninu Hjalmaru Agneu Dagu Hamaršeldu, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima poginuo u avionu u vreme kongoanske krize, posthumno dodeljena Nobelova nagrada za mir.

 

1983. U napadu kamionima napunjenim eksplozivom na štab marinaca SAD u Bejrutu i obližnju zgradu u kojoj su bili francuski vojnici, poginuo 241 američki i 58 francuskih vojnika.

 

1990. Premijer Ukrajine Vitalij Masol prinuđen da podnese ostavku poslije masovnih studentskih protesta. Prvi funkcioner SSSR-a koji je otišao sa vlasti pod pritiskom javnosti.

 

1991. Predstavnici 19 zemalja na međunarodnoj konferenciji u Parizu, u organizaciji UN, potpisali mirovni sporazum radi okončanja 13 godina dugog građanskog rata u Kambodži.

 

2001. IRA objavila da počinje razoružavanje. Dva dana kasnije Velika Britanija ukinula četiri bezbjednosna punkta.

 

2003. Čang Mej Ling, udovica Čang Kaj Šeka, nekada najmoćnija žena u Kini, umrla u 106. godini u svom domu u Njujorku.

 

2004. Na Kosovu održani parlamentarni izbori, većina kosovskih Srba ih bojkotovala. Drugi izbori od 1999, kada su vlast u toj pokrajini preuzele UN.

 

svi popusti akcije crna gora montenegro


Akademija Oxford

Autentik.rs Popusti

Zdravstveni Turizam Srbije

Međunarodni festivalProdaja i servis računara


Ukupno 4306   Danas   494   Juče   750     
Sva prava zadržana - Agencija Autentik