Događaji:


 

Vremeplov - 23.septembar

 

 

U Crnoj Gori i vezano za Crnu Goru, na današnji dan se dogodilo, pored ostalog:

 

 

1692. Sujelman paša, sa vojskom stigao je kod Cetinjskog manastira, koji je tada bukvalno bio pretvoren u logor. Dva dana i dvije noći, Crnogorci i Mlečani branili su manastir. Treći dan morali su da ga napuste ostavivši u njega lagum. Kada je paša sa pratnjom prišao manastiru, došlo je do eksplozije od koje je njegova pratnja stradala, a on ranjen. Tom prilikom izgorjela su i slova Crnojevića štamparije. Dvadesetak godina kasnije, Vladika Danilo je organizovao gradnju novog manastira u koji je ugradio sve što se moglo iskoristiti od starog: lukove, i kamen s natpisom Ivan Crnojević, kamen s državnim grbom Crnojevića.

 

1840. Na Mljetičku je poginuo Smail-aga Čengić. Tu je bio zatečen, ulogorovan i spreman da napadne Drobnjake i da kupi harače, ali su ga preduhitrili Uskoci, Moračani i Rovčani. Posjekao ga je vojvoda Mirko Aleksić sa Malinska, sa četom odabranih junaka. Ubistvo je bilo istovremeno i osveta za pogibiju devet Petrovića na Grahovu 1836. godine među kojim je bio i Joko, brat Petra Drugog Petrovića Njegoša. Glavu Smail -age na Cetinje su donijeli Novica Cerović i Šujo Karadžić.

2006. Buduća crnogorska ambasadorka u Briselu Slavica Milačić kazala je da vjeruje da će Crna Gora za četiri godine dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

 

 

U svijetu se, pored ostalog, dogodilo:

 

63. p.n.e. Rođen Cezar Oktavijan Avgust, usvojen sin Julija Cezara, prvi rimski car. Poslije pobjede vojske Marka Aurelija i Kleopatre kod Akcija 31. p.n.e, preuzeo svu vlast i zaveo novi oblik vladavine, principat, i ustanovio mir u cijelom Rimskom carstvu. Njegova vladavina smatra se najsjajnijim periodom rimske istorije, Avgustov ili Zlatni vijek.

 

1687. U borbi s Turcima, tokom napada na Duvno, poginuo uskočki vojvoda Stojan Janković, vojni starješina Ravnih Kotara u mletačkoj službi. Za podvige u borbama protiv Turaka mletačke vlasti ga odlikovale titulom kavalijera i dale mu imanje u Kotarima. Opjevan u narodnoj pjesmi "Ropstvo Janković Stojana".

 

1719. Lihtenštajn postao nezavisna kneževina u okviru Svetog rimskog carstva.

 

1817. Španija i Velika Britanija potpisale sporazum o zabrani trgovine robljem.

 

1819. Rođen francuski fizičar Arman Fizo. 1849. prvi izračunao brzinu svjetlosti bez primjene astronomskih proračuna.

 

1846. Njemački astronom Johan Gotfrid Gale otkrio planetu Neptun.

 

1870. Umro francuski pisac Prosper Merime. Kao veliki erudit, poznavalac istorije, arheologije i arhitekture, 1834. postao inspektor u Upravi istorijskih spomenika, 1844. član Francuske akademije. Njegova novela "Karmen" inspirisala francuskog kompozitora Žorža Bizea da napiše istoimenu operu.

 

1914. U prvom vazdušnom napadu na Njemačku, u I svjetskom ratu, britansko vazduhoplovstvo bombardovalo Diseldorf.

 

1916. Rođen italijanski političar Aldo Moro, premijer Italije i lider Hrišćansko-demokratske stranke. Teroristička grupa Crvene brigade kidnapovala ga u martu 1978, ubila u maju.

 

1932. Nedžd, Hedžas i više drugih oblasti koje je pod patronatom Velike Britanije na Arabijskom poluostrvu pripojila dinastija Saudita, ujedinilo se u državu Saudijska Arabija.

 

1939. Umro austrijski psihijatar Sigmund Frojd, osnivač psihoanalize, posebno zaslužan za istraživanja podsvjesnog.

 

1956. Velika Britanija i Francuska prepustile Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija problem Sueckog kanala.

 

1957. Grčka odbacila zahtjev Bukurešta za priključenje Rumunije Balkanskom savezu, koji su ugovorima 1953. u Ankari i 1954. na Bledu zaključile Jugoslavija, Grčka i Turska. Balkanski savez osnovan kao odgovor na vojni pritisak zemalja Istočnog bloka na Jugoslaviju.

 

1973. Huan Peron treći put izabran za predsjednika Argentine. Njegova žena Izabela postala potpredsjednica.

 

 

 

1973. Umro čileanski pisac i diplomata Pablo Neruda, jedan od najvećih pjesnika Latinske Amerike i na španskom jeziku. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971.

 

1987. U Beogradu održana VIII sjednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, na kojoj je došlo do prekretnice u idelogiji i politici srpskih komunista. U sukobu dvije frakcije, tvrda struja tadašnjeg predsjednika CK SKS Slobodana Miloševića pobijedila umjerenu politiku predsjednika Predsjedništva Srbije Ivana Stambolića. Milošević potom izvršio čistke u partiji i medijima i obezbijedio osnov za nacionalističku politiku.

 

1991. Jermenija proglasila nezavisnost od SSSR-a.

 

1997. Na mirovnim pregovorima u Sjevernoj Irskoj protestanski unionisti prvi put poslije 75 godina direktno razgovarali s vođama Šin fejna, političkog krila Irske republikanske armije.

 

1998. SB UN donio rezoluciju 1199 kojom se zahtijeva prekid vatre između srpskih snaga bezbjednosti i kosovskih Albanaca, preduzimanje mjera za sprječavanje humanitarne katastrofe i nastavljenje pregovora o okončanju krize na Kosovu. Najavljene akcije i mjere ako rezolucija ne bude poštovana.

 

2001. Ljevičarska partija, koja potiče od bivših komunista, osvojila većinu glasova na parlamentarnim izborima u Poljskoj.

 

2003. Tropski uragan Džin, koji je pogodio Haiti, usmrtio 1.147 osoba, oko 1.250 se vodi kao nestalo.

 

1923. Rođen poznati srpski i jugoslovenski glumac Mija Aleksić. Umro 1995. godine.

 

svi popusti akcije crna gora montenegro


Akademija Oxford

Autentik.rs Popusti

Zdravstveni Turizam Srbije

Međunarodni festivalProdaja i servis računara


Ukupno 4326   Danas   514   Juče   750     
Sva prava zadržana - Agencija Autentik