Događaji:


 

Vremeplov - 26.oktobar

 

U Crnoj Gori i vezano za Crnu Goru, na današnji dan dogodilo se, pored ostalog, sljedeće:

 

 

2007. Zlatna maslina na Internacionalnom TV festivalu Bar 2007., dodijeljena je ostvarenju "Mjesečevo dijete" u produkciji RAI fiction 11 Marzo Films i režiji Đanfranka Albana iz Italije, za epsku priču o najtežoj borbi za ljudsko dostojanstvo i slobodu.
Srebrno odličje pripalo je televizijskom filmu "Prije nego što udariš u zemlju" iz produkcije švedske televizije, a u režiji Magnusa Holmgrena.

 

U svijetu se, pored ostalog, dogodilo:

 

899. Umro engleski kralj Alfred Veliki, koji je po dolasku na prijesto 871. uspješno odbranio zemlju od Danaca, oslobodio i obnovio London. Razvio ratarstvo, osnovao nove gradove i učinio mnogo na polju duhovne kulture okupljajući učene ljude i iz inostranstva.

 

1440. Obješen Žil de Re, jedan od boraca Jovanke Orleanke. Bivši maršal Francuske optužen za satanizam i ubistvo 140 djece. Njegov zločin bio inspiracija za priču "Plavobradi".

 

 

1685. Rođen italijanski kompozitor Đuzepe Domeniko Skarlati, virtuoz na čembalu. Komponovao više od 550 kompozicija za čembalo.

 

1759. Rođen Žorž Žak Danton, jedan od vođa Francuske revolucije, koji je 14. jula 1789. predvodio napad na parisku tamnicu "Bastilju". Kao protivnik revolucionarnog terora sukobio se s Robespjerom, optužen za saradnju s neprijateljima Republike i pogubljen na giljotini 1794.

 

1861. U Frankfurtu prikazan rad prvog uređaja za prenos govora, koji je njegov konstruktor Johan Filip Reis nazvao telefon. Izumiteljem prvog upotrebljivog telefona smatra se Amerikanac Aleksandar Bel.

 

1863. U Ženevi počela četvorodnevna konferencija 14 zemalja na kojoj je osnovan Crveni krst i objavljeni principi koji su 1864. poslužili kao osnova za usvajanje Ženevske konvencije o zaštiti žrtava rata.

 

1905. Tokom Prve ruske revolucije radnici u Petrogradu osnovali prvi Sovjet, radničku skupštinu.

 

1905. Sporazumom u Karlštadu Norveška se odvojila od Švedske i postala nezavisna kraljevina s kraljem Hakonom VII.

 

1911. U Kini ukinuta monarhija i proglašena republika sa Sun Jat Senom kao privremenim predsjednikom.

 

1916. Rođen francuski državnik Fransoa Miteran, koji je kao prvi socijalista u maju 1981. izabran za predsjednika Francuske i ostao na tom položaju 14 godina. U Drugom svjetskom ratu bio jedan od vođa francuskog Pokreta otpora, a od 1971. lider Socijalističke partije Francuske.

 

1955. Parlament Austrije prihvatio, dan poslije odlaska posljednjih savezničkih okupacionih vojnika, Državni ugovor kojim se obavezala na stalnu neutralnosti zemlje.

 

1961. Nobelovu nagradu za književnost dobio jugoslovenski književnik Ivo Andrić i postao prvi Jugosloven koji je dobio tu nagradu.

 

1972. U kampanji Saveza komunista Jugoslavije protiv "anarholiberala" smijenjeni funkcioneri Komunističke partije Srbije Marko Nikezić i Latinka Perović.

 

1999. Savjet bezbjednosti UN odobrio upućivanje međunarodnih mirovnih snaga, 11.000 vojnika i policajaca, u Istočni Timor.

 

2001. Beogradski sud osudio Dobrosava Gavrića na 20 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića i još dvije osobe u hotelu "Interkontinental" u Beogradu 15. januara 2001.

 

2002. U akciji oslobađanja oko 800 talaca, koje su čečenski teroristi držali tri dana u jednom moskovskom pozorištu, stradalo 128 osoba, a svih 50 terorista likvidirano.

 

svi popusti akcije crna gora montenegro


Akademija Oxford

Autentik.rs Popusti

Zdravstveni Turizam Srbije

Međunarodni festivalProdaja i servis računara


Ukupno 4326   Danas   514   Juče   750     
Sva prava zadržana - Agencija Autentik